Пятница, 29.03.2024, 14:09
Приветствую Вас Гость

Торгово - промышленный портал

 "Промтехснаб"

Главная » 2014 » Июнь » 5 » Актуальные вопросы относительно особенностей платы за землю
11:45
Актуальные вопросы относительно особенностей платы за землю

Пропонуємо Вашій увазі огляд актуальних питань щодо особливостей нарахування та сплати плати за землю, які надійшли підчас інтернет-конференції заступника начальника СДПІ з обслуговування великих платників у м.Одесі МГУ Міндоходів Вікторії Павлівни Талпи.

 

1. Де громадянин може отримати роз’яснення щодо плати за землю, якщо ФО мешкає в одному місті, а земельна ділянка розташована в іншому?

 

Якщо фізична особа мешкає в одному населеному пункті, а земельна ділянка (будівля, приміщення) розташована в іншому населеному пункті, то для отримання інформації щодо плати за землю такому платнику необхідно звернутися до контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки.

 

2. Підприємство не подало до контролюючого органу у встановлені строки ні податкову декларацію на поточний рік, ні щомісячні звітні податкові декларації по платі за землю. Яка передбачена відповідальність?

 

Відповідальність за неподання, порушення порядку заповнення документів податкової звітності, порушення строків їх подання контролюючим органам, недостовірність інформації, наведеної у зазначених документах, несуть платники податків, а також їх посадові особи (ст.47 ПКУ).

 

Неподання або несвоєчасне подання податкової декларації тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 170 гривень, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання. Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання (п.120.1 ст.120 ПКУ).

 

Таким чином, якщо платник плати за землю не подав у встановлені терміни ні податкову декларацію на поточний рік, ні щомісячні звітні податкові декларації, тобто не виконав обов’язок щодо подання податкової декларації на поточний рік та не скористався правом подавати щомісяця звітні податкові декларації, то до такого платника застосовується штрафна санкція у розмірі 170 грн. за неподання податкової декларації на поточний рік.

 

3. Чи передбачена відповідальність громадянина за несвоєчасну сплату плати за землю?

 

 

 

Оскільки фізичні особи (громадяни) несуть відповідальність за своєчасне та повне погашення нарахованого узгодженого грошового зобов’язання, то якщо вони протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення не сплачують узгоджену суму грошового зобов’язання з плати за землю, такі платники податків притягуються до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:

 

при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, - у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу;

 

при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, - у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу (ст.126 ПКУ).

 

Разом з тим, на суму податкового зобов’язання з плати за землю, не сплаченого протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення, нараховується пеня у порядку, визначеному ст.129 Податкового кодексу України.

 

4. Підприємство – власник землі не подало податкову декларацію з плати за землю за нововідведену земельну ділянку. Яка відповідальність за це передбачена?

 

За нововідведені земельні ділянки або за новоукладеними договорами оренди землі платник плати за землю подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним (п. 286.4 ст. 286 ПКУ).

 

Податкове зобов’язання з плати за землю, визначене у податковій декларації за нововідведені земельні ділянки, сплачується власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця (п. 287.4 ст. 287 ПКУ).

 

Відповідальність за неподання, порушення порядку заповнення документів податкової звітності, порушення строків їх подання контролюючим органам, недостовірність інформації, наведеної у зазначених документах, несуть платники податку, а також їх посадові особи (ст. 47 ПКУ).

 

Санкції за неподання або несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов’язаними нараховувати та сплачувати податки, збори податкових декларацій (розрахунків) передбачені ст. 120 ПКУ.

 

5. У який спосіб фізособи можуть сплачувати земельний податок та орендну плату за земельні ділянки державної або комунальної власності ?

 

Відповідно до п.57.5 ст.57 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI фізичні особи - платники податків повинні сплачувати податки і збори, що встановлені ПКУ, через установи банків та поштові відділення.

 

У разі коли зазначені особи проживають у сільській (селищній) місцевості, вони можуть сплачувати податки і збори через каси сільських (селищних) рад за квитанцією про прийняття податків і зборів, форма якої встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує, державну податкову і митну політику.

 

Пунктом 287.5 ст.287 ПКУ встановлено, що фізичними особами у сільській та селищній місцевості земельний податок може сплачуватися через каси сільських (селищних) рад за квитанцією про приймання податкових платежів. Форма квитанції затверджено наказом Міністерства доходів і зборів України від 27.12.2013 № 856 «Про затвердження форми Квитанції про прийняття податків і зборів».

 

6. Засновник вніс земельну ділянку до статутного фонду юридичної особи. З якої дати юрособі платити земельний податок?

 

Згідно п. 286.5 ст. 286 ПКУ у разі переходу права власності на земельну ділянку від одного власника до іншого протягом календарного року податок сплачується попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначену земельну ділянку, а новим власником – починаючи з місяця, в якому у нового власника виникло право власності.

 

Отже, юридична особа сплачує податок за земельну ділянку, внесену до статутного фонду юридичної особи її засновником, починаючи з місяця виникнення права власності на таку ділянку на підставі документів, визначених п. 1, 2 ч. першої ст. 19 Закону України від 01 липня 2004 року № 1952-IV «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (свідоцтва про право власності на нерухоме майно або договору, укладеного у порядку, встановленому законом).

 

7. Як фізособа повинна сплачувати земельний податок у рік придбання земельної ділянки, за увесь рік чи частково?

 

Відповідно до п.286.1 ст.286 Податкового кодексу підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру.

 

Згідно з п.286.5 ст.286 ПКУ нарахування фізичним особам сум податку проводиться контролюючими органами, які видають платникові до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення податку за формою, встановленою у порядку, визначеному ст.58 ПКУ.

 

У разі переходу права власності на земельну ділянку від одного власника до іншого протягом календарного року податок сплачується попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначену земельну ділянку, а новим власником - починаючи з місяця, в якому у нового власника виникло право власності.

 

У разі переходу права власності на земельну ділянку від одного власника до іншого протягом календарного року контролюючий орган надсилає податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності.

 

Податок фізичними особами сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення (пп.287.5 ст.287 ПКУ).

 

8. Підприємство викупило раніше орендовану земельну ділянку комунальної власності на підставі договору купівлі-продажу, при цьому договір оренди землі не розірваний. Чи потрібно сплачувати земельний податок?

 

Якщо юридична особа викуповує орендовану нею земельну ділянку державної або комунальної власності на підставі договору купівлі-продажу, при цьому договір оренди землі у встановленому законодавством порядку не розірваний, то така юридична особа буде сплачувати земельний податок з моменту державної реєстрації права власності на земельну ділянку, якщо інше не передбачено договором купівлі-продажу цієї земельної ділянки.

 

9. Підприємство має пільги по сплаті земельного податку. Чи звільняється воно від подання податкових декларацій?

 

 

 

Відповідно до п.286.2 ст.286 Податкового кодексу України платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст.46 ПКУ, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов’язку подання щомісячних декларацій.

 

Відповідно до п.30.1 ст.30 ПКУ податкова пільга - передбачене податковим та митним законодавством звільнення платника податків від обов’язку щодо нарахування та сплати податку та збору, сплата ним податку та збору в меншому розмірі за наявності підстав, визначених п.30.2 цієї статті.

 

Статтею 282 ПКУ визначено категорії юридичних осіб, які звільняються від сплати земельного податку, а ст.283 ПКУ - види земельних ділянок, що не підлягають оподаткування.

 

Нормами ПКУ не передбачено звільнення від обов’язку подання податкових декларацій за земельні ділянки, з яких земельний податок не справляється через застосування податкових пільг.

 

Таким чином юридичні особи, які мають право на пільги щодо сплати земельного податку або земельні ділянки, що не підлягають оподаткуванню, не звільняються від обов’язку подання податкових декларацій за земельні ділянки, з яких земельних податок не справляється через застосування податкових пільг.

 

10. Іноземний громадянин орендує земельну ділянку державної власності. Як він повинен нараховувати та сплачувати орендну плату за земельні ділянки?

 

 

 

Нарахування фізичним особам - нерезидентам сум земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності проводиться контролюючими органами, які видають до 1 липня поточного року податкові повідомлення-рішення про внесення земельного податку або орендної плати. Суми земельного податку та орендної плати, зазначені в податкових повідомленнях-рішеннях, підлягають сплаті протягом 60 днів з дня їх вручення. (п.286.5, п.287.5 ст.286 ПКУ).

 

Разом з цим, фізичні особи – нерезиденти, які не проживають в Україні, повинні повідомити свою адресу постійного проживання контролюючий орган за місцезнаходженням земельної ділянки для надіслання податкових повідомлень-рішень про внесення земельного податку або орендної плати.

 

11. Чи повинні громадяни подавати податкову декларацію з плати за землю?

 

Фізичні особи (громадяни), які отримали державні акти на право власності на земельні ділянки або договори оренди земельної ділянки державної та комунальної власності оформлені на фізичну особу (громадянина) не подають до контролюючих органів податкові декларації з плати за землю.

 

Нарахування таким фізичним особам (громадянам) сум земельного податку або орендної плати проводиться контролюючими органами, які видають податкові повідомлення-рішення платникові до 1 липня поточного року. (п. 286.5 ст. 286 ПКУ).

 

12. Фізособа має право на податкову пільгу по сплаті земельного податку. Які документи вона повинна надати контролюючому органу?

 

Пільги щодо сплати земельного податку для фізичних осіб визначено ст.281 Податкового кодексу України. При цьому право на пільги щодо сплати земельного податку мають фізичні особи, які є платниками земельного податку згідно зі ст.269 ПКУ.

 

Фізична особа, яка належить до категорії осіб, що мають право на пільги щодо сплати земельного податку, отримує таке право лише після оформлення права власності на земельну ділянку у законодавчо встановленому порядку та внесення відповідних даних до державного земельного кадастру.

 

Разом з цим, для отримання пільги щодо сплати земельного податку фізична особа повинна подати до контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки заяву довільної форми про надання пільги та документи, що посвідчують право такої особи на пільгу (паспорт, пенсійне посвідчення, посвідчення «Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС», посвідчення «Потерпілий від Чорнобильської катастрофи», посвідчення «Учасник бойових дій», посвідчення «Інваліда війни», посвідчення «Учасник війни», посвідчення «Члена сім’ї загиблого» тощо).

 

13. Підприємство розірвало з селищною радою договір оренди земельної ділянки. До якої дати воно повинно сплачувати орендну плати за земельні ділянки?

 

Згідно з пп.288.1 ст.288 ПКУ підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки.

 

Відповідно до п.287.1 ст. 287 ПКУ у разі припинення права користування земельною ділянкою плата за землю сплачується за фактичний період перебування землі у користуванні у поточному році.

 

Згідно із ч. 4 ст.15 Закону України «Про оренду землі» невід’ємною частиною договору оренди землі є акт приймання-передачі об’єкта оренди. Передача об’єкта оренди орендарю здійснюється орендодавцем у строки та на умовах, що визначені у договорі оренди землі, за актом приймання-передачі.

 

У разі припинення або розірвання договору оренди землі орендар зобов’язаний повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором. Документом, що підтверджує повернення земельної ділянки орендодавцю після припинення договору оренди землі є акт приймання-передачі.

 

Таким чином, у разі припинення або розірвання договору оренди земельної ділянки державної (комунальної) власності орендар повинен сплатити орендну плату за фактичний період перебування землі у користуванні у поточному році, тобто до дати повернення земельної ділянки орендодавцю (відповідному органу виконавчої влади чи відповідній сільській, селищній, міській раді), що підтверджується актом приймання-передачі земельної ділянки.

 

14. Юрособа орендувала земельну ділянку. Термін дії договору оренди закінчився та знаходиться у стадії переоформлення. Чи необхідно продовжувати сплачувати орендну плату у цей період?

 

Підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки (п. 288.1 ст. 288 ПКУ), а платником орендної плати є орендар земельної ділянки (п.288.2 ст. 288 ПКУ).

 

Відповідно до ст. 31 Закону України «Про оренду землі» договір оренди землі припиняється в разі, зокрема закінчення строку, на який його було укладено.

 

Згідно зі ст. 33 Закону «Про оренду землі» по закінченню строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов’язки за умовами договору, має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк (поновлення договору оренди землі).

 

У разі якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди і за відсутності протягом одного місяця після закінчення строку договору листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

 

Враховуюче вищевикладене, якщо платник продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку дії договору оренди та не отримав письмового заперечення від орендодавця щодо використання земельної ділянки, то до поновлення дії договору оренди такий платник буде сплачувати орендну плату відповідно до умов попереднього договору оренди землі. При цьому, річна сума платежу не може бути меншою розміру, встановленого пп. 288.5.1 п. 288.5 ст. 288 ПКУ.

 

15. Чи повинні власники квартир у багатоповерховому будинку сплачувати земельний податок за земельні ділянки під ним ?

 

Платниками земельного податку за земельні ділянки під багатоквартирними жилими будинками є особи, яким такі земельні ділянки відповідно норм Земельного кодексу України передаються у постійне користування або у власність: підприємства, установи і організації, що здійснюють управління цими будинками, а також об’єднання власників будинків.

 

Власники квартир (жилих приміщень) у багатоквартирних жилих будинках не є платниками земельного податку до бюджету за земельні ділянки під такими будинками.

 

Разом з цим, власники квартир (жилих приміщень) у багатоквартирних жилих будинках відшкодовують сплачені суми земельного податку підприємствам, установам і організаціям, що здійснюють управління цими будинками, а також об’єднанням власників будинків, у складі сум за утримання будинків та прибудинкової території. 

 

  

Просмотров: 430 | Добавил: Сентябрь | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Вход на сайт
Поиск
Календарь
«  Июнь 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Погода
Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Цены на топливо
Статистика

Архив записей
Rambler's Top100
Copyright MyCorp © 2024 |