Четверг, 18.04.2024, 13:06
Приветствую Вас Гость

Торгово - промышленный портал

 "Промтехснаб"

Главная » 2012 » Декабрь » 6 » Бізнес проти законопроекту, який вводить збори на упаковку
19:48
Бізнес проти законопроекту, який вводить збори на упаковку

Держпідприємництвом було ініційовано обговорення положень проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо введення збору з виробників та імпортерів упаковки та товарів в упаковці на розвиток перероблення твердих побутових відходів» (реєстр. №11402 від 06.11.2012 р.).
До участі у заході були запрошені представники бізнесу та розробники законопроекту.
Каменем спотикання стало те, що проект передбачає введення подвійного додаткового збору, а саме: з одного боку - збір з виробників та імпортерів упаковки, з іншого – збір з імпортерів і виробників товарів, для пакування яких ця упаковка була використана. При цьому варто відзначити, що більшість вітчизняних виробників тари/упаковки водночас є і утилізаторами цих відходів упаковки у якості вторинної сировини.
Бізнес звертає увагу на те, що прийняття законопроекту призведе до підвищення цін на товари в упаковці, що, в свою чергу, призведе до падіння виробництва основних товарів в упаковці (наприклад, харчових продуктів), негативно позначиться на фінансово-господарській діяльності вітчизняних та іноземних підприємств та призведе до суттєвих скорочень платежів до бюджету.
«У пояснювальній записці зазначено, що ціна на товари в упаковках зросте для всіх категорій населення однаково. Тож давайте говорити чесно. В першу чергу це позначиться на малозабезпечених категоріях населення», - зазначає Голова Президії асоціації Укрпапір Євген Лобанов.
Підприємці обурені, зазначаючи, що це спроба вирішити проблему держави за рахунок поки що працюючих промислових підприємств і просять не приймати проект у теперішньому його вигляді.
Голова Української пакувально-екологічної коаліції Володимир Слабий прокоментував: «Ми просимо мораторій в даній ситуації на введення таких податків та зборів. Неможливо весь час тиснути на виробництво. Так виробництво зменшується. А якщо виробництво зменшується, це не лише звільнення людей, це дійсно зменшення податкових навантажень, значить, бюджет буде менше отримувати».
Розробники проекту Закону наголошують, що такі нововведення у законодавство вимагає національний проект «Чисте місто», для реалізації якого і було розроблено даний документ.
«Справа в тому, що в Україні практично створюється нова галузь – сміттєпереробна. За дорученням Президента ми розробили техніко-економічні обґрунтування для 10 міст, в яких буде перероблятися до 15% загальних відходів на території України», - пояснює розробник проекту Закону та керівник проекту «Чисте місто» Іван Олексієвець.
Виходить, що по суті ці кошти мають піти на створення галузі переробки сміття та відходів.
Підприємцями наводилися приклади, що закордоном підприємства, які займаються утилізацією, не є державними, а бізнесу навіть доплачують за переробку сміття та відходів або створюють вигідні умови для кредитування та погашення кредитів.
«Зараз пропонується новий механізм, який замінює одну форму збору на іншу. А далі – незрозуміло що. Але при цьому варто звернути увагу на те, якщо 12 років діє механізм на основі постанови КМУ №15, з яким дуже важко, але реально можна змагатися, то із законом не посперечаєшся», - відзначає Перший заступник Голови Держпідприємництва Олександр Потімков.
Держпідприємництво України звернулося до Першого заступника Глави Адміністрації Президента України Ірини Акімової з проханням не допустити прийняття проекту Закону у його нинішньому вигляді без урахування думки бізнесу. Документ потребує суттєвого доопрацювання.
Джерело: Державна служба України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва
Просмотров: 642 | Добавил: Сентябрь | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Вход на сайт
Поиск
Календарь
«  Декабрь 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Погода
Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Цены на топливо
Статистика

Архив записей
Rambler's Top100
Copyright MyCorp © 2024 |