Суббота, 20.04.2024, 13:42
Приветствую Вас Гость

Торгово - промышленный портал

 "Промтехснаб"

Главная » 2013 » Февраль » 22 » Які документи повинні надати підприємці, аби з них не утримували податок
20:49
Які документи повинні надати підприємці, аби з них не утримували податок

Це доволі актуальне запитання, що виникає знову й знову в кожного суб’єкта господарювання, який має справу з підприємцем. І річ тут не в «короткій пам’яті», а в мінливості вимог до назв і видів документів, які б підтвердили підприємницький статус фізособи. Які ж наразі потрібні документи, ми й розберемося… Придбання товарів (робіт, послуг) у підприємця-загальносистемника

До 01.07.2012 р. пункт 177.8 ПКУ дозволяв не утримувати ПДФО з доходів фізособи, якщо такий дохід отримано підприємцем від операцій, здійснюваних у межах обраних ним видів діяльності. Достовірністю цього факту мала слугувати копія документа, що підтверджує державну реєстрацію фізособи як суб’єкта підприємницької діяльності.
Відразу було зрозуміло, що звичайною копією свідоцтва про державну реєстрацію або виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб — підприємців (далі — ЄДР) тут не обійтися. Адже ці документи не надавали змоги виявити, які ж саме види діяльності фізособа обрала як підприємницькі.
Податківці рекомендували (листи ДПСУ від 03.02.2011 р. № 1085/К/17-0714, від 31.03.2011 р. № 6320/5/12-0216) суб’єктам господарювання, які мають господарські відносини з фізичною особою— підприємцем, отримувати від підприємця-загальносистемника довідку, у якій зазначаються перелік видів діяльності й обрана система оподаткування. Довідку видавали в податкових органах за місцем реєстрації підприємця.
Згодом (редакція ПКУ від 07.04.2011 р.) законодавці вирішили уточнити, що документом, який підтверджує державну реєстрацію фізособи як суб’єкта підприємницької діяльності, повинна бути виписка або витяг із ЄДР. Однак ця норма прожила недовго, і вже в редакції ПКУ від 07.07.2011 р. її замінили на знайому «…копію документу, що підтверджує її державну реєстрацію відповідно до закону як суб’єкта підприємницької діяльності…», яка відтоді не змінилася.
Тож наразі є два способи, аби документально підтвердити обрані підприємцем види господарської діяльності:
1) виписка з ЄДР разом із довідкою податкової про види діяльності;
2) витяг із ЄДР, у якому міститься перелік видів діяльності.
Однак це ще не все. Починаючи з 01.07.2012 р. набрав чинності Закон № 4834, яким було скасовано пряму вимогу щодо контролю за видами діяльності підприємця-загальносистемника, оскільки фразу«…доходу від операцій, здійснюваних у межах обраних ним видів діяльності…» замінили на — «…доходу від здійснення нею підприємницької діяльності…» (п. 177.8 ПКУ).
Здавалося б, що відтепер, аби покупець (який може бути податковим агентом) не утримував ПДФО у підприємця-загальносистемника, достатньо мати лише копію документа, що підтвердить його підприємницький статус.
Але провести чітку межу, коли фізособа провадить підприємницьку діяльність, а коли діє як звичайна фіз­особа, інколи буває настільки важко, що навіть судова система починає плутатись у своїх висновках (постанова ВГСУ від 02.06.2011 р. у справі № 8/9-10 та від 06.08.2102 р. у справі № 14/5025/1982/11). Тому внесені в ЄДР відомості щодо обраних видів діяльності завжди були «лакмусовим папірцем», який дає змогу контролюючим органам зорієнтуватися, де діяльність підприємницька, а де ні.
З огляду на сказане може скластися ситуація, коли податкова й надалі стверджуватиме, що обов’язок податкового агента не виконано, бо нарахування та/або виплата доходу пройшла без контролю саме за здійснюваними видами діяльності. Адже обов’язок утримати ПДФО покладений на податкового агента (пп. 168.1.1 ПКУ).
Штрафувати лише через відсутність підтвердження щодо здійснюваних видів підприємницької діяльності контролери не вправі (через відсутність обов’язку вимагати таку інформацію в підприємця-загальносистемника). Проте якщо під час перевірки знайдуть докази, що підприємець продав певну річ або надав послугу (виконав роботу) поза зареєстрованими видами підприємницької діяльності, то претензій від перевіряючих буде важко уникнути. Для того щоб дізнатись офіційну позицію контролюючого органу стосовно цього, ми направили запит до Міндоходів.
Для власної впевненості та упередження зайвої тяганини з контролерами варто все-таки отримати інформацію щодо здійснюваних видів діяльності підприємця-загальносистемника. І неважливо, чи це витяг із ЄДР чи довідка з податкової. Придбання товарів (робіт, послуг) у підприємця-єдинника

Тут ситуація дещо інша. Зрозуміло, що в будь-якому випадку потрібно буде отримати в таких платників податку документ, який засвідчить їх підприємницький статус і статус платника єдиного податку. Адже згідно з пп. 165.1.36 ПКУ в загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід не включається дохід фізичної особи — підприємця, з якого сплачується єдиний податок. Таким документом є свідоцтво платника єдиного податку.
Проте питання в іншому: чи повинен контрагент єдинника перевіряти відповідність фактично проданих товарів (робіт, послуг) з видами діяльності, зазначеними у свідоцтві платника єдиного податку?
З єдинниками груп 1 та 2 простіше, адже за провадження діяльності, не зазначеної у свідоцтві, такі платники єдиного податку сплатять його в підвищеному розмірі — 15% (пп. 2 п. 293.4 ПКУ).
Отже, незалежно від здійсненого виду діяльності, із суми доходу підприємця груп 1 та 2 буде сплачено єдиний податок, тобто піклуватися про утримання ПДФО не потрібно.
А от стосовно підприємців-єдинників груп 3 та 5 подібна норма відсутня. Адже в їх свідоцтві (як правило) не зазначаються обрані види підприємницької діяльності (пп. 5 п. 299.11 ПКУ). Тож ця ситуація аналогічна з підприємцями-загальносистемниками, оскільки, для того аби спрацював пп. 165.1.36 ПКУ, треба бути впевненим у тому, що з виплаченого доходу буде сплачено єдиний податок, а для цього зокрема треба знати про види діяльності єдинника.
Виходить, що в разі придбання товарів (робіт, послуг) у єдинників груп 3 та 5 також може знадобитися витяг із ЄДР або довідка з податкової про обрані види діяльності. Нарахування ЄСВ

Незалежно від обраної підприємцем системи оподаткування, придбання в нього товарів не стане об’єктом для оподаткування єдиним внеском. І вимагати будь-яких додаткових документів стосовно цього в підприємців не потрібно.
Інша справа, коли підприємець надає іншому суб’єкту господарювання (чи особі, яка займається незалежною професійною діяльністю) послуги чи виконує роботи. Зрозуміло, що тут потрібно визначитися, чи надаються (виконуються) ці послуги (роботи) у межах трудового та/або цивільно-правового договору, чи все-таки в рамках підприємницької діяльності.
Для цього п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ передбачає, що єдиний внесок не нараховують, якщо виконані роботи (надані послуги) відповідають видам діяльності, згідно з відомостями з ЄДР.
Іще не так давно (до 01.01.2013 р.) Закон про ЄСВ вимагав, аби потенційний роботодавець звіряв виконувані роботи (надані послуги) на відповідність видам діяльності, що зазначені у витягу з ЄДР. Наразі ж немає прямої вказівки, що види діяльності повинні бути зазначені саме у витягу.
Тут потрібно дещо пояснити. Законом № 5410 (який уніс зміни в Закон про ЄСВ) передбачалося, що з 17.12.2012 р. будуть внесені зміни в абз. 13 ч. 2 ст. 7 Закону про державну реєстрацію. А інформацію щодо видів діяльності підприємця можна буде отримати на офіційному сайті (http://irc.gov.ua) спеціально вповноваженого органу з питань державної реєстрації (ДП «Інформаційно-ресурсний центр»).
Але цим змінам не судилося втілитися в життя, бо законотворці прийняли Закон № 5461-VI, який повністю трансформував ст. 7 Закону про державну реєстрацію. Зокрема у згаданій статті тепер жодної згадки про те, що види діяльності підприємців розміщуються на сайті спеціально вповноваженого органу з питань державної реєстрації.
Тож, як кажуть — «усе повернулося на круги своя». Адже іншого джерела з ЄДР стосовно видів діяльності, аніж витяг, поки не існує. Замість висновку

Для того аби не утримувати ПДФО , потенційному податковому агенту потрібно витребувати такі документи:
у разі придбання товарів (робіт, послуг) у підприємця-загальносистемника — копію витягу з ЄДР із зазначеними видами діяльності підприємця або ж копію виписки з ЄДР та копію довідки з податкової з переліченими видами діяльності. ПКУ вже прямо не вимагає мати підтвердження щодо відповідності наданого підприємцю доходу та видами діяльності. Однак вимога щодо прив’язки такого доходу до підприємницької діяльності залишилася. Тож якщо податкова зможе довести факт такої невідповідності, то до покупця можуть бути застосовані штрафні санкції як до податкового агента, котрий не утримав податку на доходи;
у разі придбання товарів (робіт, послуг) у підприємця-єдинника груп 1 та 2 — копію свідоцтва платника єдиного податку;
у разі придбання товарів (робіт, послуг) у під­­приємця- єдинника груп 3 та 5 — копію свідоцтва платника єдиного податку та копію витягу з ЄДР, якщо у свідоцтві не вказано види діяльності, або копію виписки з ЄДР та копію довідки з податкової з переліченими видами діяльності.
Для того аби не нараховувати єдиного внеску , потенційному роботодавцю потрібно витребувати в підприємця (незалежно від обраної системи оподаткування):
під час продажу підприємцем товарів — ця операція не розглядається як об’єкт обкладення єдиним внеском, тож не потрібно вимагати жодних додаткових документів;
під час надання послуг та/або виконання робіт підприємцем — копію витягу з ЄДР.
І наостанок… Будь-який дохід, який виплачується підприємцю, потрібно відображати в податковому розрахунку ф. № 1ДФ з ознакою «157». При цьому графи 4 та 4а не заповнюються.
Графа 3а заповнюється за квартал, у якому було нараховано дохід підприємцю, а графа 3 — за квартал, у якому такий дохід виплатили.
Георгій КЛЯШТОРНИЙ,
податковий консультант
газети «Інтерактивна бухгалтерія»
Просмотров: 843 | Добавил: Сентябрь | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Вход на сайт
Поиск
Календарь
«  Февраль 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Погода
Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Цены на топливо
Статистика

Архив записей
Rambler's Top100
Copyright MyCorp © 2024 |