Вторник, 23.04.2024, 16:23
Приветствую Вас Гость

Торгово - промышленный портал

 "Промтехснаб"

Главная » 2013 » Апрель » 29 » Контрагент игнорирует претензию: как в бухучете отражать обязательства
19:32
Контрагент игнорирует претензию: как в бухучете отражать обязательства
Наприклад: підприємство «Вікторія» подало позов до суду на підприємство «Надія» стосовно необґрунтованого повернення товарів, що були відвантажені відповідно до підписаного договору на суму 100000 грн. Підприємство «Надія» відмовляється сплачувати рахунок, а також вимагає відшкодування збитків. Загальна сума претензій про сплату штрафних санкцій (пені, 3% річних, інфляційних витрат тощо) становить 5000 грн. Крім того, судові витрати дорівнюють 40000 грн і мають бути відшкодовані винною стороною.

Оскільки справа в суді ще не розглядалася та повної впевненості щодо її вирішення немає, розглянуте зобов’язання характеризується як непередбачене. Воно має бути відображене на відповідному забалансовому рахунку й розкрите в Примітках до фінансової звітності.

Згідно з п. 22 П(С)БО 11 «Зобов’язання», за кожним видом непередбачених зобов’язань у Примітках до фінансової звітності наводиться така інформація: стислий опис зобов’язання та його сума; невизначеність щодо суми чи строку погашення; сума очікуваного погашення зобов’язання іншою стороною.

Непередбачені зобов’язання, котрі стануть реальними, якщо відбудеться чи не відбудеться певна подія в майбутньому (наприклад, до винесення судом рішення про суму сплати штрафних санкцій), обліковуються на забалансовому рахунку 042 «Непередбачені зобов’язання».

Після винесення судом рішення щодо стягнення з підприємства «Надія» на користь підприємства «Вікторія» штрафних санкцій за порушення умов договору виникають реальні зобов’язання, які підприємство «Надія» повинно відобразити в бухгалтерському обліку за кредитом рахунка 685 «Розрахунки з іншими кредиторами» на субрахунку «Розрахунки за рішеннями судів, виконавчими документами» і дебетом рахунків 948 «Визнані штрафи, пені, неустойки» (у разі коли винна особа не встановлена) та 375 «Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків» (у разі коли встановлено винну особу) з відповідним відображенням таких операцій у фінансовій звітності та Примітках до неї.

До того ж необхідно звернути увагу на той факт, що за рішеннями суду першої інстанції суми зобов’язань про сплату підприємством штрафних санкцій відображаються на рахунках бухгалтерського обліку в разі неподання ним у визначений законодавством строк апеляційної скарги. За умови подання підприємством у 10-денний термін апеляційної скарги суми зобов’язань (штрафних санкцій), що підлягають сплаті іншій стороні, відображаються на рахунках бухгалтерського обліку після винесення рішення апеляційним судом.

Слід зазначити, що в рішеннях господарських судів прямо вказується, що воно набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

За інформацією із сайта Держфінінспекції


По материалам: Інтерактивна бухгалтерія
Просмотров: 605 | Добавил: Сентябрь | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Вход на сайт
Поиск
Календарь
«  Апрель 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Погода
Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Цены на топливо
Статистика

Архив записей
Rambler's Top100
Copyright MyCorp © 2024 |