Пятница, 29.03.2024, 17:48
Приветствую Вас Гость

Торгово - промышленный портал

 "Промтехснаб"

Главная » 2014 » Июнь » 20 » Порядок пересечения таможенной границы Украины гражданами в вопросах и ответах
19:12
Порядок пересечения таможенной границы Украины гражданами в вопросах и ответах

З настанням весняно-літнього періоду розпочалась, так звана «гаряча пора» на кордоні. Наші співвітчизники і іноземці починають масово виїздити на відпочинок за кордон. Через Дніпропетровський аеропорт проходять авіарейси різного значення. У напруженому режимі роботи для нас важлива обізнаність громадян з митних питань.

 

Так, громадянам, які їдуть в інші країни, щоб уникнути зайвого клопоту та проблем, необхідно знати правила перетину кордону, адже за порушення порядку перетину державного кордону вони притягуються до відповідальності згідно з законодавством України та країн прямування. Тож, сподіваюсь, що наша зустріч допоможе їм знайти потрібні відповіді.

 

Митному контролю підлягають всі товари і транспортні засоби, що переміщуються через митний кордон України.

 

Контроль здійснюється представниками митних служб шляхом:

 

 

•перевірки документів та відомостей, необхідних для такого контролю;

•митного огляду (та переогляду товарів і транспортних засобів, особистого огляду громадян);

•обліку товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України;

•усного опитування громадян.

 

 

Питання 1. Що очікує на громадянина, якщо він порушив митні правила на «зеленому коридорі» - мав з собою більше товарів, ніж дозволено?

 

При в’їзді до пункту пропуску громадянин самостійно обирає смугу для перетину кордону.

 

Декларування може бути усним, письмовим, або шляхом вчинення відповідних дій. Якщо особа обрала смугу спрощеного контролю, то цим самим вона підтвердила, що не переміщує речей та товарів, які мають обмеження чи заборони до переміщення через кордон чи підлягають оподаткуванню.

 

Якщо після цього виявлено факт порушення, відносно громадянина складається протокол про порушення митних правил за статтею 471 Митного кодексу України.

 

Тобто переміщення через митний кордон України особою, яка формою проходження митного контролю обрала проходження (проїзд) через «зелений коридор», товарів, переміщення яких через митний кордон України заборонено або обмежено законодавством України, або товарів в обсягах, що перевищують неоподатковувану норму переміщення через митний кордон України, тягне за собою накладення штрафу в розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а у разі якщо безпосередніми предметами правопорушення є товари, переміщення яких через митний кордон України заборонено або обмежено законодавством України, - також конфіскацію цих товарів.

 

Питання 2. Скільки може мати один громадянин при собі валюти, щоб перетинати кордон по «зеленому коридору» без заповнення декларації?

 

Громадянин (фізична особа) має право ввозити в Україну та вивозити за її межі готівку в сумі, що не перевищує в еквіваленті 10 000 євро, без письмового декларування митному органу.

 

Питання 3. На яку суму дозволено ввозити товари без оподаткування?

 

Товари вартістю до 1000 євро, що ввозяться громадянами через пункти пропуску повітряного сполучення, а також товари вартістю до 500 євро та/або сумарною вагою не більше 50 кг, що ввозяться громадянами на митну територію України у ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі через автомобільні та залізничні пункти пропуску, не підлягають письмовому декларуванню (за винятком товарів, на які законодавством встановлено обмеження щодо переміщення громадянами через митний кордон України, та підакцизних товарів) не є об’єктами оподаткування.

 

Ця норма застосовується у разі, якщо особа, яка ввозить товари на митну територію України, в’їжджає в Україну не частіше одного разу протягом однієї доби. В іншому випадку товари підлягають письмовому декларуванню, митному оформленню та оподатковуються ввізним митом і ПДВ.

 

Питання 4. Чи можуть бути віднесені до особистих речей 2 ноутбуки та приладдя до них, якими я користуюсь у роботі, у тому числі й коли буду їхати за кордон?

 

Під час планування відпустки за кордоном слід пам’ятати, які речі громадян вважаються особистими при перетині кордону.

 

До особистих речей відповідно до законодавства відносяться:

 

 

•товари особистої гігієни та індивідуальні косметичні засоби у кількості, що забезпечує потреби однієї особи на період поїздки;

•одяг, білизна, взуття, що мають суто особистий характер, призначені виключно для власного користування і мають ознаки таких, що були у користуванні;

•особисті прикраси, у тому числі з дорогоцінних металів та каміння, що мають ознаки таких, що були в користуванні;

•індивідуальне письмове та канцелярське приладдя;

•один фотоапарат, одна кіно-, відеокамера разом з обґрунтованою кількістю фото-, відео-, кіноплівок та додаткового приладдя;

•один переносний проектор та аксесуари до нього разом з обґрунтованою кількістю діапозитивів та/або кіноплівок;

•бінокль;

•переносні музичні інструменти у кількості не більше двох штук;

•один переносний звуковідтворювальний пристрій (у тому числі магнітофон, диктофон, програвач компакт-дисків тощо) з обґрунтованою кількістю плівок, платівок, дисків;

•один переносний радіоприймач;

•стільникові (мобільні) телефони у кількості не більше двох штук, пейджери;

•один переносний телевізор;

•переносні персональні комп’ютери у кількості не більше двох штук і периферійне обладнання та приладдя до них; флеш-карти у кількості не більше трьох штук;

•одна переносна друкарська машина;

•калькулятори, електронні книжки у кількості не більше двох штук;

•індивідуальні вироби медичного призначення для забезпечення життєдіяльності людини та контролю за її станом з ознаками таких, що були в користуванні;

•звичайні та/або прогулянкові дитячі коляски у кількості, що відповідає кількості дітей, які перетинають кордон разом із громадянином, а у разі відсутності дітей - у кількості не більше однієї штуки;

•одна інвалідна коляска на кожного інваліда, який перетинає митний кордон України, а у разі відсутності такої особи - у кількості не більше однієї штуки;

•лікарські засоби, що переміщуються (пересилаються) через митний кордон України в порядку та обсягах, визначених Кабінетом Міністрів України;

•годинники у кількості не більше двох штук;

•0,5 літра туалетної води та/або 100 грамів парфумів;

•спортивне спорядження - велосипед, вудка рибальська, комплект альпіністського спорядження, комплект спорядження для підводного плавання, комплект лиж, комплект тенісних ракеток, дошка для серфінгу, віндсерфінгу, комплект спорядження для гольфу, інше аналогічне спорядження, призначене для використання однією особою;

•спеціальне дитяче харчування для дітей, хворих на фенілкетонурію або інше захворювання, що потребує спеціального харчування, яке не виробляється (не реалізується) в Україні, що переміщується (пересилається) через митний кордон України в порядку та обсягах, визначених Кабінетом Міністрів України;

•інші товари, призначені для забезпечення повсякденних потреб громадянина, перелік і гранична кількість яких визначаються законами України.

 

 

Тобто, 2 переносних персональних комп’ютери і периферійне обладнання та приладдя до них та 3 флеш-карти включені до переліку товарів, які можуть бути віднесені до особистих речей громадян і не підлягають оподаткуванню. Але, зверніть увагу, що особисті речі це товари, що призначені для забезпечення звичайних повсякденних потреб фізичної особи, відповідають меті перебування зазначеної особи в Україні або за кордоном і не призначені для підприємницької діяльності, відчуження або передачі іншим особам.

 

 

 

Питання 5. Між Україною та Грузією діє безвізовий режим поїздок громадян. Нещодавно відкрились нові авіарейси в сторону Баку, Батумі, а це міста смачного вина, скільки можна ввозити в Україну алкогольних напоїв?

 

Один громадянин може ввезти на територію України в ручній поклажі або супроводжуваному багажі без сплати митних платежів та без письмового декларування: 5 літрів пива, 2 літри вина, 1 літр міцних (із вмістом спирту більш як 22%) алкогольних напоїв.

 

Ці норми розраховані на одну особу, але не розповсюджуються на дітей віком до 18 років.

 

Також звертаю увагу, що алкогольні напої незалежно від їх кількості не звільняються від оподаткування митними платежами, якщо особа, яка ввозить їх на митну територію України, була відсутня в Україні менш ніж 24 години.

 

 

 

Питання 6. Чи можна привезти з іншої країни продукти харчування та в якій кількості?

 

Громадянам дозволено ввозити в Україну продукти для власного споживання на суму, яка не перевищує еквівалент 200 євро, що ввозяться в порядку та обсягах, визначених Постановою Кабінету Міністрів України від 21 травня 2012 року №434 «Про обсяги та порядок ввезення громадянами на митну територію України харчових продуктів для власного споживання», а саме:

 

 

•в упаковці виробника, призначені для роздрібної торгівлі, — у кількості не більше ніж одна упаковка або загальною масою, яка не перевищує 2 кілограмів, кожного найменування на одну особу;

•без упаковки — у кількості, що не перевищує 2 кілограмів кожного найменування на одну особу;

•без упаковки — неподільного продукту, готового до безпосереднього вживання, у кількості не більше ніж по одному найменуванню на одну особу.

 

 

Під час ввезення громадянами на митну територію України зазначених харчових продуктів здійснюється їх декларування (шляхом вчинення дій, усно або письмово за бажанням власника таких продуктів або на вимогу посадової особи митної служби.

 

Харчові продукти для власного споживання не підлягають оподаткуванню митними платежами.

 

 

 

Питання 7. В родині є дитина, яка потребує спеціального лікувального харчування. Скільки за один раз можна привезти з-за кордону таких продуктів?

 

Громадяни можуть ввозити на митну територію України для власного споживання харчові продукти для спеціального дієтичного споживання (використання), в т.ч. для дієтичного харчування, на загальну суму, що не перевищує еквівалент 200 євро на одну особу, в таких обсягах:

 

в упаковці виробника, призначені для роздрібної торгівлі, — у кількості не більше ніж одна упаковка або загальною масою, яка не перевищує 2 кілограмів, кожного найменування на одну особу;

 

без упаковки — у кількості, що не перевищує двох кілограмів кожного найменування на одну особу;

 

без упаковки — неподільного продукту, готового до безпосереднього вживання, у кількості не більше ніж по одному найменуванню на одну особу.

 

При цьому, відповідно до статті 1 Закону України від 23.12.1997 №771/97-ВР «Про безпечність та якість харчових продуктів» зі змінами під харчовими продуктами для спеціального дієтичного споживання (використання) слід розуміти харчові продукти, які спеціально перероблені або розроблені для задоволення конкретних дієтичних потреб, що існують через конкретний фізичний чи фізіологічний стан людини та/або специфічну хворобу або розлад, і які реалізуються як такі, у тому числі продукти дитячого харчування, харчування для спортсменів та осіб похилого віку. Склад таких харчових продуктів повинен значною мірою відрізнятися від складу звичайних продуктів подібного роду, якщо такі звичайні харчові продукти існують, але не можуть бути замінниками лікарських засобів.

 

Питання 8. Які документи потрібні для дитини 10 років, яка подорожує з бабусею, під час перетину кордону?

 

Щодо порядку перевезення через кордон дітей Вам необхідно звернутись до Державної прикордонної служби України, до компетенції якої належить вказане питання.

 

 

 

Питання 9.При перевезенні монет з банківських металів чи враховується номінал монети в суму валюти, яка дозволена до перевезення (10 000 Євро)?

 

Згідно з постановою правління Національного банку України від 27.08.2008 №148 банківські метали підлягають обов’язковому письмовому декларуванню. При цьому номінал монет, які перебувають в обігу враховується в загальну суму валюти, дозволеної до переміщення.

 

 

 

Питання 10. Який порядок придбання та ввезення вогнепальної зброї?

 

Згідно з постановою Верховної Ради України від 17.06.1998 №2471-ХІІ громадяни можуть придбавати тільки мисливську, пневматичну зброю та  припаси до неї.

 

В органах внутрішніх справ необхідно отримати дозвіл на придбання та дозвіл на ввезення зброї.

 

Відповідно до п.2 р.1 Положення про дозвільну систему, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.1992 №576, до предметів, на які поширюється дозвільна система, належать вогнепальна зброя (нарізна, воєнних зразків, несучасна стрілецька, спортивна, навчальна, охолощена, мисливська нарізна та гладкоствольна), бойові припаси до неї, холодна зброя (арбалети, мисливські ножі тощо), пневматична зброя калібру понад 4,5 мм і швидкістю польоту кулі понад 100 м/с.

 

Нарізна зброя може бути придбана громадянином по досягненні  25-річного віку, гладкоствольна – з 21-річного віку, холодна, пневматична зброя – з 18-річного віку.

 

Питання 11. Які умови вивезення домашніх тварин?

 

Згідно з Законом України від 25.06.1992 №2498-ХІІ «Про ветеринарну медицину» при переміщенні тварин необхідно отримати у міській державній ветеринарній клініці ветеринарне свідоцтво, яке обмінюється в пунктах пропуску (крім країн СНД) на ветеринарний сертифікат міжнародного зразка.

 

Законодавством передбачене обов’язкове письмове декларування тварин.

 

Звертаю увагу на те, що кожен перевізник пред’являє свої вимоги до переміщення тварин – в спеціальних клітках, окремо від власників в багажних відділеннях, обмеження по вазі.

 

Крім того, в різних країнах діють свої ветеринарні правила щодо наявності щеплень, електронних чипів, карантинного періоду, заборони ввезення окремих порід тварин.

 

Перед початком подорожі необхідно ознайомитись з правилами, які діють в країнах, куди ви прямуєте або слідуєте транзитом.

 

ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області

Просмотров: 395 | Добавил: Сентябрь | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Вход на сайт
Поиск
Календарь
«  Июнь 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Погода
Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Цены на топливо
Статистика

Архив записей
Rambler's Top100
Copyright MyCorp © 2024 |