Четверг, 18.04.2024, 10:04
Приветствую Вас Гость

Торгово - промышленный портал

 "Промтехснаб"

Главная » 2013 » Декабрь » 4 » Учредитель передает корпоративные права предприятию в обмен на имущество
19:15
Учредитель передает корпоративные права предприятию в обмен на имущество

Один із засновників ТОВ бажає продати свою частку товариству. При цьому він хоче отримати оплату основними засобами, що належать підприємству. Які наслідки цієї операції в податковому та бухгалтерському обліку?

ВІДПОВІДЬ: Перш ніж відповісти на запитання, розгляньмо юридичну основу операції, яку буде проведено.

Так, ст. 53 Закону України «Про господарські товариства» від 19.09.1991 р. № 1576-XII (далі — Закон про госптовариства) передбачає, що товариство з обмеженою відповідальністю має право придбати власні корпоративні права у свого учасника. Надалі воно зобов’язане реалізувати їх іншим учасникам або третім особам протягом строку, що не перевищує одного року, або зменшити свій статутний капітал відповідно до ст. 52 Закону про госптовариства. Аналогічні норми знайдемо й у ч. 4 ст. 147 Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ).

Будьте уважні, приймаючи рішення про викуп частки: якщо вартість чистих активів товариства стане меншою від визначеного законом мінімального розміру статутного капіталу, товариство підлягає ліквідації (ч. 4 ст. 144 ЦКУ).

Рішення про придбання товариством частки учасника приймають загальні збори товариства (пп. «б» ст. 59 Закону про госптовариства). Саме там треба буде визначити ціну придбання корпоративних прав і майно, яке буде передано власнику як компенсація їх вартості. Ці дані фіксуються в протоколі загальних зборів.

Бухгалтерський облік

За своєю суттю операція з викупу корпоративних прав за рахунок майна є міною (бартером) майна учасника на майно товариства. У зв’язку із цим у бухгалтерському обліку товариства відбудуться такі зміни.

На балансі підприємства з’явиться вартість викуп­лених корпоративних прав та водночас виникне заборгованість перед учасником (Дт 452 «Вилучені вклади й паї» Кт 672 «Розрахунки за іншими виплатами»).

Передання основних засобів буде відображено як звичайну реалізацію, оскільки міна є різновидом купівлі-продажу активів (ст.ст. 715, 716 ЦКУ).

Для продажу спочатку ОЗ переводять до складу оборотних активів на рахунок 286 «Необоротні активи та групи вибуття, утримувані для продажу».

Передання активів колишньому учаснику відобразять проводками:

·         Дт 672 «Розрахунки за іншими виплатами» Кт 719 «Інші доходи від операційної діяльності» відображено дохід від продажу основних засобів;

·         Дт 719 «Інші доходи від операційної діяльності» Кт 641/ПДВ «Розрахунки за податками»нараховано податкові зобов’язання з ПДВ;

·         Дт 949 «Інші витрати операційної діяльності» Кт 286 «Необоротні активи та групи вибуття, утримувані для продажу» — списано собівартість реалізованого основного засобу.

Якщо учасниками буде прийнято рішення про анулювання корпоративних прав, це відобразять проводкою Дт 401 «Статутний капітал» Кт 452 «Вилучені вклади й паї» за «номіналом», а різницю — у кореспонденції з рахунком 421 «Емісійний дохід».

Нагадаємо!

На рахунку 421 «Емісійний дохід» відображають прибуток (збиток) від продажу, випуску або анулювання інструментів власного капіталу. Сума перевищення збитку від зазначених операцій над залишком емісійного доходу відображається за Дт рахунка44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)».

Проте може виникнути запитання: за якою вартістю зараховувати отримані корпоративні права?Адже спеціальних норм для викуплених корпоративних прав П(С)БО не містить. Корпоративні права треба оприбутковувати за узгодженою засновниками вартістю. Для уникнення зайвих питань щодо визначення ціни та проблем, із цим пов’язаних, ще раз рекомендуємо зафіксувати цю вартість у протоколі загальних зборів учасників товариства.

Податковий облік

Податок на прибуток

У податковому обліку передання основних засобів в обмін на корпоративні права також буде продажем (бартером) (пп.пп. 14.1.10, 14.1.202 ПКУ).

Доходи та витрати від проведення товарообмінних (бартерних) операцій визначають згідно з договірною ціною такої операції, але не нижчою (вищою) за звичайну (п. 153.10 ПКУ). Окрім цього, за ціною, не нижчою за звичайну, вимагає визнавати дохід від продажу основних засобів і п.146.14ПКУ.

Суму перевищення доходів від продажу об’єкта основних засобів над його балансовою (залишковою) вартістю (пп. 14.1.9 ПКУ) включають у доходи, а суму перевищення балансової вартості над доходами від продажу (або іншого відчуження) — у витрати (пп.146.13 ПКУ).

Придбані корпоративні права відразу до податкових витрат не включають, їх відображатимуть одночасно з визнанням доходу в періоді продажу корпоративних прав.

Нагадаємо!

Відповідно до абз. 3 п. 153.9 ПКУ, фінансовий результат від операцій із продажу й інших способів відчуження корпоративних прав в іншій, ніж цінні папери, формі розраховують як різницю між доходом від такого відчуження та сумою витрат у зв’язку з придбанням цих корпоративних прав.

При цьому така норма стосується й власних корпоративних прав підприємства. Дохід від такого продажу не є емісійним доходом, бо повторний викуп і повторний продаж вважаються емісійним доходом лише щодо інвестиційних сертифікатів та акцій інвестиційних фондів (пп. 14.1.58 ПКУ). А тому розраховувати на звільнення від оподаткування за таких обставин не треба (пп. 136.1.10ПКУ).

Вважаємо, у випадку анулювання викуплених корпоративних прав доходів або витрат не визнають незалежно від того, більше умовного «номіналу» чи менше за них було сплачено, ПКУ цього не передбачає. Хоча маємо попередити, якщо корпоративні права викуплено за ціною меншою, ніж вони були оцінені під час створення товариства («номінал»), податківці, напевно, вимагатимуть включення різниці до інших доходів (пп. 135.5.15 ПКУ). На жаль, абз. 2 пп. 136.1.13 ПКУ працює лише в разі ліквідації юридичної особи.

ПДВ

Якщо підприємство є платником ПДВ, то продаж (обмін) основних засобів на корпоративні права є об’єктом оподаткування (п. 185.1, пп. 14.1.191 ПКУ). Тому підприємство буде змушене нарахувати податкові зобов’язання. Базою нарахування слугуватиме договірна (контрактна) вартість основного засобу (п. 188.1 ПКУ).

Цей нюанс варто врахувати ще під час прийняття загальними зборами учасників рішення про викуп корпоративних прав в обмін на основний засіб. Тобто вартість основного засобу з ПДВ повинна дорівнювати вартості корпоративних прав учасника.

ПДФО

Згадайте, згідно з пп. 170.2.6 ПКУ, до складу загального річного оподатковуваного доходу фізичної особи включається позитивне значення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами за наслідками такого звітного (податкового) року.

До інвестиційних активів належать і корпоративні права (пп. «а» пп. 170.2.7 ПКУ). У свою чергу,зворотний викуп або погашення інвестиційного активу прирівняне до продажу інвестиційного активу (пп. 170.2.2 ПКУ).

Дохід фізичної особи, яка в разі виходу із числа засновників (учасників) обмінює свій інвестиційний актив на об’єкт нерухомого (рухомого) майна, оподатковується за нормами, установленими п. 170.2 ПКУ. Тобто під час отримання доходу (інвестиційного прибутку) у разі обміну інвестиційного активу на об’єкт нерухомого (рухомого) майна фізична особа повин­на надати податкову декларацію в установленому порядку та сплатити податок на доходи фізичних осіб за ставкою, визначеною п. 167.1 ПКУ (15%/17%).

Підприємство в цьому випадку не виступає як податковий агент, обов’язок задекларувати (до 1 травня року, що настає за звітним) і сплатити ПДФО від отриманого інвестиційного прибутку покладено власне на фізособу.

Єдине, що треба зробити підприємству, — указати цю виплату доходу в податковому розрахунку за ф. № 1ДФ під ознакою доходу «112».

Саме такої позиції дотримуються контролери у відповіді на схоже запитання в підкатегорії «103.25 порядок подання податковими агентами податкового розрахунку за ф. № 1ДФ» ЄБПЗ.

На запитання: «Чи відображається в податковому розрахунку за ф. № 1ДФ сума доходу, отримана ФО від здійснення операції з повернення коштів або майна (майнових прав), попередньо внесених нею до статутного капіталу емітента КП (ЮО)?» контролери відповіли, що емітент корпоративних прав (юридична особа) виступає як податковий агент лише в частині відображення в податковому розрахунку за ф. № 1ДФ під ознакою доходу «112» операції з повернення коштів або майна (майнових прав) фізичній особі, попередньо внесених нею до статутного капіталу.

Вважаємо цю позицію контролерів доволі ліберальною та прийнятною.

Дмитро КОВАЛЬОВ,

незалежний податковий консультант

 

Просмотров: 477 | Добавил: Сентябрь | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Вход на сайт
Поиск
Календарь
«  Декабрь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Погода
Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Цены на топливо
Статистика

Архив записей
Rambler's Top100
Copyright MyCorp © 2024 |