Четверг, 25.04.2024, 11:58
Приветствую Вас Гость

Торгово - промышленный портал

 "Промтехснаб"

Главная » 2013 » Май » 25 » Возможно ли взыскание с должностного лица нескольких штрафов в ходе проведения контролирующим органом одной проверки?
20:36
Возможно ли взыскание с должностного лица нескольких штрафов в ходе проведения контролирующим органом одной проверки?
Під час перевірки територіальна екологічна інспекція встановила три порушення з боку посадової особи підприємства, що підпадають під ознаки правопорушення, визначені нормами КпАП.
Яку кількість штрафів у цьому випадку доведеться сплатити посадовій особі, якщо буде доведена її вина?


Згідно із ст. 36 КпАП при вчиненні однією особою двох або більше адміністративних правопорушень адміністративне стягнення накладається за кожне правопорушення окремо. При цьому, якщо особа вчинила кілька адміністративних правопорушень, справи про які одночасно розглядаються одним і тим же органом (посадовою особою), стягнення накладається в межах санкції, встановленої за більш серйозне правопорушення з числа вчинених. До основного стягнення в цьому разі може бути приєднано одне із додаткових стягнень, передбачених статтями про відповідальність за будь-яке з вчинених правопорушень.

Відповідно до ст. 36 КпАП та в межах поставленого запитання необхідно встановити, який зміст вкладено законодавцем в такі формулювання:

1) «стягнення накладається в межах санкції, встановленої за більш серйозне правопорушення з числа вчинених»;

2) «до основного стягнення в цьому разі може бути приєднано одне з додаткових стягнень».

Почнемо з другого. Що є основним, а що додатковим адміністративним стягненням – можна встановити виходячи з норм ст. 25 КпАП, відповідно до якої оплатне вилучення та конфіскація предметів можуть застосовуватись як основні, так і додаткові адміністративні стягнення; інші адміністративні стягнення, зазначені в ч. 1 ст. 24 цього Кодексу, можуть застосовуватись тільки як основні. За одне адміністративне правопорушення може бути накладено основне або основне і додаткове стягнення.

Згідно із ст. 24 КпАП за вчинення адміністративних правопорушень можуть застосовуватись такі адміністративні стягнення:

1) попередження;

2) штраф;

3) оплатне вилучення предмета, який став знаряддям вчинення або безпосереднім об'єктом адміністративного правопорушення;

4) конфіскація:

– предмета, який став знаряддям вчинення або безпосереднім об'єктом адміністративного правопорушення;

– грошей, одержаних внаслідок вчинення адміністративного правопорушення;

5) позбавлення спеціального права, наданого даному громадянинові (права керування транспортними засобами, права полювання);

51) громадські роботи;

6) виправні роботи;

7) адміністративний арешт.

Таким чином, виходячи з аналізу норм ст. 24, 25 КпАП штраф є виключно основним видом стягнення. Отже, якщо в ході проведення перевірки контролюючим органом виявлено декілька порушень, за вчинення яких передбачено накладання адміністративного стягнення у вигляді штрафу, то всі ці штрафи є основним видом стягнення і не можуть вважатись додатковим видом стягнення. У зв’язку з цим норми ст. 36 та ст. 24 КпАП не дозволяють накладати одночасно два штрафи як основне та додаткове стягнення.

Але для остаточної відповіді на поставлене запитання, необхідно ще визначитись з нормою ст. 36 КпАП, яка вказує, що якщо особа вчинила кілька адміністративних правопорушень, справи про які одночасно розглядаються одним і тим же органом (посадовою особою), стягнення накладається в межах санкції, встановленої за більш серйозне правопорушення з числа вчинених. Як розуміти вказану норму? Чи означає це, що якщо в цьому випадку є можливість застосувати до порушника декілька штрафів, то обирається один, але найбільший за сумою стягнення?

На наш погляд, згідно із ст. 36 КпАП якщо особа вчинила кілька адміністративних правопорушень, то така особа притягається до відповідальності за всі виявлені порушення, про що зазначається у відповідній постанові, але сума штрафу становитиме максимальний розмір за більш серйозне правопорушення з числа вчинених. Наприклад, особа притягається до відповідальності за порушення за ст. 901 КпАП, за яке передбачено штраф на посадових осіб – від семи до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, та за ст. 831 КпАП, за яке передбачено штраф на посадових осіб – від десяти до вісімнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. В цьому випадку вважається, що особа порушила обидві норми, за які КпАП передбачено відповідальність, і штраф за ці порушення становитиме вісімнадцять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


Євген Загорулько
ТОВ АФ «Профі-Аудит»


Дата підготовки 07.05.2013


По материалам: ЛИГА:ЗАКОН
Просмотров: 507 | Добавил: Сентябрь | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Вход на сайт
Поиск
Календарь
«  Май 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Погода
Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Цены на топливо
Статистика

Архив записей
Rambler's Top100
Copyright MyCorp © 2024 |