Четверг, 28.03.2024, 22:05
Приветствую Вас Гость

Торгово - промышленный портал

 "Промтехснаб"

Главная » 2014 » Апрель » 3 » Анульовані банком пеня та відсотки, що були попередньо нараховані фізичній особі за порушення умов користування кредитом оподатковуються ПДФ
18:34
Анульовані банком пеня та відсотки, що були попередньо нараховані фізичній особі за порушення умов користування кредитом оподатковуються ПДФ

ДПІ у Шевченківському районі ГУ Міндоходів у м. Києві повідомляє, що відповідно до підпункту 164.2.17 пункту 164.2 статті 164 Податкового кодексу України (далі – Податковий кодекс) до бази оподаткування податком на доходи фізичних осіб включається дохід, отриманий платником податку як додаткове благо, зокрема у вигляді суми боргу платника податку, анульованого (прощеного) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності.

Разом з тим, істотним є деякі нюанси. Зокрема якщо кредитор повідомляє платника податку - боржника рекомендованим листом з повідомленням про вручення або шляхом укладення відповідного договору, або шляхом надання повідомлення боржнику під підпис особисто про анулювання (прощення) боргу та включає суму анульованого (прощеного) боргу до податкового розрахунку суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, за підсумками звітного періоду, у якому такий борг було анульовано (прощеного), такий боржник самостійно сплачує податок з таких доходів та відображає їх у річній податковій декларації.

Згідно з частиною другою статті 193 Господарського кодексу України (далі – Господарський кодекс) кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов’язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов’язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених Господарським кодексом, іншими законами або договором.

Слід зазначити, що відповідно до статті 509 „Поняття зобов’язання та підстави його виникнення” гл. 47 Цивільного кодексу України (далі – Цивільний кодекс) зобов’язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов’язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов’язку.

Відповідно до статті 546 глави 49 Цивільного кодексу виконання зобов’язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком.

Зазначаємо, що правочин щодо забезпечення виконання зобов’язання вчиняється у письмовій формі (пункт 1 статті 547 глави 49 Цивільного кодексу).

Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов’язання (пункт 2 статті 549 глави 49 Цивільного кодексу).

Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов’язання за кожен день прострочення виконання (пункт 3 статті 549 гл. 49 Цивільного кодексу).

Таким чином, пеня або штраф, як окремий вид неустойки, оформляється правочином (договором), який є обов’язковим для виконання сторонами, відповідно до статті 629 глави 52 Цивільного кодексу.

Також слід зазначити, що реструктуризація – це зміна істотних умов за первісним договором шляхом укладання додаткової угоди з боржником у зв’язку з фінансовими труднощами боржника (за визначенням банку) та необхідністю створення сприятливих умов для виконання ним зобов’язань за активом [зміна процентної ставки; скасування (повністю або частково) нарахованих і несплачених боржником фінансових санкцій (штрафу, пені, неустойки) за несвоєчасне внесення платежів за заборгованістю боржника; зміна графіка погашення боргу (строків і сум погашення основного боргу, сплати процентів/комісій); зміна розміру комісії] (постанова Національного банку України від 25.01.2012 № 23 „Про затвердження Положення про порядок формування та використання банками України резервів для відшкодування можливих втрат за активними банківськими операціями”).

Банком у процесі виконання кредитного договору нараховується неустойка (пеня та/або штраф), яку за умовами цього договору боржник зобов’язаний сплатити. Отже, на час початку реструктуризації за кредитним договором у боржника є заборгованість як за основною сумою боргу (кредиту та нарахованих процентів за його користування), так і неустойкою, яку в результаті проведення реструктуризації банк за самостійним рішенням може анулювати.

Зазначаємо, що у підпункті 164.2.17 пункту 164.2 статті 164 Податкового кодексу окремо не визначено вид боргу, який анулюється кредитором та не зазначена залежність такого анулювання від строків позовної давності.

Отже, враховуючи вищезазначене, заборгованість за прощеною неустойкою у вигляді пені або штрафу є додатковим благом платника податку, яка підлягає декларуванню з відповідним його оподаткуванням.

ДПІ у Шевченківському районі ГУ Міндоходів у м. Києві

Просмотров: 420 | Добавил: Сентябрь | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Вход на сайт
Поиск
Календарь
«  Апрель 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Погода
Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Цены на топливо
Статистика

Архив записей
Rambler's Top100
Copyright MyCorp © 2024 |