Вторник, 23.04.2024, 11:52
Приветствую Вас Гость

Торгово - промышленный портал

 "Промтехснаб"

Главная » 2014 » Сентябрь » 8 » Паспортне свавілля: коло замкнулося
13:46
Паспортне свавілля: коло замкнулося

Віктор Тимощук експерт Центру політико-правових реформ http://pravo.org.ua/

 

На початку цього року я порадив небайдужим громадянам: якщо не хочете переплачувати за "закордонний паспорт", то запропонуйте п'ять років тюрми чиновнику, який вимагає у вас за паспорт більше 170 гривень.

 

Йдеться про наболілу проблему — ставлення нашого уряду і чиновників до видачі закордонного паспорта як до надприбуткового бізнесу.

 

Адже у підрозділах Державної міграційної служби (далі — ДМС)при звичайному отриманні паспорта громадянин, крім 170 грн державного мита, також сплачує додатково 87,15 грн. — "за оформлення та видачу паспорта" та 120 гривень "за бланк паспорта". Разом це складає 377,15 грн.

 

Як відомо, 3 грудня 2013-го року Верховний суд України встановив, що "сплата установленого Декретом державного мита покриває вартість витрат, пов'язаних із учиненням відповідачем (мається на увазі ДМС – авт.) щодо видачі громадянам України закордонного паспорта на право виїзду за кордон (у тому числі й вартість бланка). Тому він не вправі вимагати повторної оплати тих самих дій (послуг) на підставі іншого нормативно-правового акта".

 

Згідно з частиною 1 статті 2442 Кодексу адміністративного судочинства України, "рішення Верховного Суду України, прийняте за результатами розгляду заяви про перегляд судового рішення з мотивів неоднакового застосування судом (судами) касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права у подібних правовідносинах, є обов'язковим для всіх суб'єктів владних повноважень (маються на увазі, звичайно, і органи виконавчої влади — авт.), які застосовують у своїй діяльності нормативно-правовий акт, що містить зазначені норми права, та для всіх судів України.

 

На жаль, з того часу практика стягнення додаткових коштів ніяк не змінилася. Відомо, що це судове рішення не виконується навіть щодо громадян, які особисто пройшли усі судові інстанції. ДМС посилається на те, що підзаконні акти, які передбачають стягнення таких коштів, ніхто не скасовував. Хоча рішення Верховного суду стосується саме питання сплати коштів за цими актами.

 

Навіть новий уряд ніяк не змінив ситуацію. При тому, що громадськість використала усі можливі методи.

 

По-перше, громадські експерти підготували законопроект "Про документи, що посвідчують особу" (реєстраційний номер 4751).

 

У ньому вирішується і проблема оплати видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон. Проте Верховна Рада не включила його до порядку денного, а керівництво парламенту далі усіляко ухилялося від спроб повернення до цього законопроекту.

 

По-друге, був випробуваний і механізм комунікації з урядом. Було підготовлено проект постанови Кабінету Міністрів, що скасовує незаконні побори, запровадженні у "переліку платних послуг" для ДМС. Уряд відправив проект у… ДМС, де він був успішно похований. Тобто уряд свідомо не вирішує цю проблему.

 

По-третє, останнє, ми спробували звернутися за захистом до Генеральної прокуратури. 31 липня подано на ім'я Віталія Яреми заяву про вчинення злочину (невиконання судового рішення). Прокуратура справу не порушила, а листом від 12 серпня переадресувала заяву до МВС на "перевірку доводів". Відповідь-відписка взагалі прийшла від ДМС, тобто від того органу, проти якого, по суті, і було подано заяву про вчинення злочину.

 

Отже, коло замкнулося.

 

І тут постають прості питання. Для чого нам суди, які не можуть захистити від чиновницького свавілля? Для чого нам прокуратура, яка не бачить складу злочину в очевидній ситуації? Для чого нам уряд і чиновники, які ігнорують проблему, з якою щорічно стикається біля 1,5 мільйона громадян?

 

І таких проблем у нас сотні. Які методи залишає держава для вирішення наших проблем? Що робити з державою, яка цинічно порушує закон?

 

Питання риторичні. Але ця справа лише вкотре підтверджує, що здаватися не можна. Громадськості потрібно посилювати тиск на політиків і чиновників. Питання ж не лише у переплаті 200 гривен на кожному паспорті (бо відомо, що коштів від державного мита вистачає: і на бланк паспорта – 82,8 грн, і на персоналізацію – 37,2 грн і на роботу персоналу ДМС).

 

Просто сідаючи нам на голову, навколодержавна корупційна гідра не зупиняється. Нині вже повним ходом розвивається мережа офісів "Сервіс паспорт" від Державного підприємства "Документ", де на кожному паспорті з громадянина беруться ще додаткові 250 гривень.

 

Чиновники, особливо ті, що контролюють ці фінансові потоки (і в МВС, і в Кабміні, і в парламенті), ніколи не захочуть втратити годівницю. І фактично у громадян не має іншого виходу, ніж обирати у Верховну Раду тих, хто чує суспільство. І вимагати призначення в уряд та на інші вищі посади керівників, які ставлять на перше місце інтереси суспільства.

 

ТСН.Блоги

Просмотров: 388 | Добавил: Сентябрь | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Вход на сайт
Поиск
Календарь
«  Сентябрь 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Погода
Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Цены на топливо
Статистика

Архив записей
Rambler's Top100
Copyright MyCorp © 2024 |