Четверг, 28.03.2024, 20:24
Приветствую Вас Гость

Торгово - промышленный портал

 "Промтехснаб"

Главная » 2014 » Март » 14 » Как правильно заполнить ТТН? Разъяснение от Минифраструктуры
19:16
Как правильно заполнить ТТН? Разъяснение от Минифраструктуры
   Наказом Мінінфраструктури України від 05.12.2013 № 983 затверджено нову форму Товарно-транспортної накладної. У зв'язку з численними питанням, що виникли у користувачів нашого ресурсу щодо заповнення нової форми ТТН, ми звернулись за роз'ясненнями до Мінінфраструктури.
   
   В листі від 11.03.2014 р. № 2455/25/10-14 Міністерством були надані відповіді на наступні питання:
   
    Стосовно питання можливостi заповнення форми вiд руки, а частково – друкованим способом.
   
    Вимоги стосовно заповнення товарно-транспортних накладних лише друкованим або iншим способом Правилами не встановлюються.
   
    Стосовно питання проставлення печатки перевiзника.
   
    Вiдповдно до пункту 11.5 глави 11 Правил пiсля прийняття вантажу згiдно з товарно-транспортною накладною водiй (експедитор) пiдписуϵ всi iï екземпляри.
   
    Вимоги стосовно засвiдчення Перевiзником товарно-транспортноï накладноï Правилами не встановлюються.
   
    Також повiдомляϵмо, що правила приймання вантажiв для перевезення викладенi у главi 10 Правил.
   
    Стосовно питання заповнення реквiзиту «Вiдомостi про вантаж» у випадку вiдсутностi можливостi зазначити всi найменування вантажiв.
   
    Пунктом 11.7 глави 11 Правил визначено, що у тих випадках, коли в товарно-транспортнiй накладнiй немаϵ можливостi перерахувати всi найменування вантажу, пiдготовленого для перевезення, до такоï накладноï Замовник додаϵ документ довiльної форми з обов´язковим зазначенням вiдомостей про вантаж (графи 1 – 10 товарно-транспортноï накладноï).
   
    У цих випадках в товарно-транспортнiй накладнiй зазначаϵться, що до неï додаϵться як товарний роздiл документ, без якого товарно-транспортна накладна вважаϵться недiйсною i не може використовуватись для розрахункiв з Замовником.
   
    Стосовно питання визначення маси вантажу, який відвантажуϵться насипом.
   
    Порядок визначення ваги вантажiв наведений у главi 6 Правил. Так, пунктом 6.2 глави 6 Правил передбачено, що визначення маси вантажу провадиться технічними засобами Замовника.
   
    Вiдповдно до вимог пункту 6.6 глави 6 Правил маса насипних навалочних вантажiв, а також харчових наливних вантажiв, якi перевозять в автомобiлях-цистернах, визначаϵться, головним чином, автомобiльними вагами.
   
    Також, Правилами визначенi особливостi визначення маси вантажiв в залежностi вiд виду продукцiï, що перевозиться.
   
    Стосовно питання заповнення реквiзиту «Переадресування вантажу».
   
    Пунктом 11.4 глави 11 Правил визначено, що товарно-транспортну накладну на перевезення ванатжiв автомобiльним транспортом Замовник (вантажовiдправник) повинен виписувати в кiлькостi не менше чотирьох екземплярiв. Замовник (вантажовiдравник) засвiдчуϵ всi екземпляри товарно-транспортноï накладно пiдписом i при необхiдностi печаткою (штампом).
   
    Також пунктом 11.6 глави 11 Правил встановлено, що перший екземпляр товарно-транспортноï накладноï залишаться у Замовника (вантажовiдправника), другий – передаϵться водiϵм (експедитором) вантажоодержувачу, третiй i четвертий екземпляри, засвiдчени пiдписом вантажоодержувача (у раз потреби й печаткою або штампом), передаϵться Перевiзнику.
   
    Пунктом 13.11 глави 13 Правил визначено, що якщо вантажоодержувач не може прийняти вантаж вiд Перевізника, iнший пункт призначення та умови доставки вантажу визначаються за погодженням з вантажовiдправником.
   
    Слiд зазначити, що пунктом 13.12 глави 13 Правил передбачено, що якщо Перевiзник не одержав вiд вантажовiдправника вiдомостей про змiну пункту призначення вантажу або не згоден з новими умовами доставки вантажу, вiн зобовязаний повернути вантаж вантажовiдправнику. Вартiсть перевезення вантажу при його поверненнi сплачує Замовник.
   
    Тобто, у товарно-транспортнiй накладнiй реквiзит «Переадресування вантажу» на етапi iï виписування Замовником (вантажовiдправником) вiдповдно до пункту 11.4 глави 11 Правил не заповнюϵться. Реквiзит «Переадресування вантажу» заповнюϵться вантажоодержувачем пiд час приймання вантажу. У випадку виникнення необхiдностi переадресування вантажу зазначений реквiзит заповнюϵться iз дотриманням вимог пункту 13.11 глави 13 Правил.
   
    Стосовно питання заповнення реквiзиту «Вид перевезень».
   
    Реквiзит «Вид перевезень» у товарно-транспортнiй накладнiй передбачаϵ зазначення виду роботи перевiзника за вiдрядним тарифом, за погодинним тарифом, за покiлометровим тарифом, централiзованi перевезення тощо.
   
    Стосовно питання заповнення реквiзиту «Транспортнi послуги, якi надаються автомобiльним
   перевзником».

   
    Вiдповiдно до глави I Правил транспортна послуга – перевезення вантажiв та комплекс допомiжних операцiй, що пов´язанi з доставкою вантажiв автомобiльним транспортом.
   
    Пунктом 14.1 глави 14 Правил визначено, що форма i порядок розрахункiв, а також випадки змiни розмiру оплати за перевезення вантажiв i надання iнших послуг, пов´язаних з цим, визначаються Перевiзником з вантажовiдправником або вантажоодержувачем – Замовником при укладеннi ними Договору на перевезення вантажiв.
   
    Послуги, якi можуть додатково надаватись Перевiзником вiдповiдно до укладеного договору, зокрема, зазначенi у пунктi 8.7, глави 8, пунктi 10.10 глави 10, пунктi 13.10 глави 13, пунктi 17.17 глави 17, пунктi 18.10 глави18 Правил.
   
    Враховуючи викладене, у реквiзитi «Транспортнi послуги, якi надаються автомобiльним перевiзником» зазначаються види операцiй та послуг, пов´язанi з перевезенням вантажiв, якi Перевiзник виконуϵ для Замовника вiдповiдно до укладеного договору на перевезення вантажiв.
   
    Окремо слiд зазначити, що Правила не регламентують перевезення небезпечних, великовагових, великогабаритних вантажiв, пошти та перевезення вантажiв у мiжнародному сполученнi, оскiльки такi перевезення мають своï особливостi, що стосуються виконання комплексу вимог при вантажно-розвантажувальних роботах, власне процесу перевезення та його документального оформлення, а також узгодження таких правил iз вiдповiдними компетентними установами.
   
Просмотров: 1249 | Добавил: Сентябрь | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Вход на сайт
Поиск
Календарь
«  Март 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Погода
Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Цены на топливо
Статистика

Архив записей
Rambler's Top100
Copyright MyCorp © 2024 |