Четверг, 25.04.2024, 02:55
Приветствую Вас Гость

Торгово - промышленный портал

 "Промтехснаб"

Главная » 2013 » Июнь » 11 » Как формируется налоговый кредит при импорте товара?
09:48
Как формируется налоговый кредит при импорте товара?
Як формується податковий кредит при імпорті товару?

Як відомо, при імпорті в Україну товару податкові зобов’язання з ПДВ розраховуються виходячи з його митної вартості. При цьому, зазвичай, митна вартість перевищує фактурну, а в деяких випадках навіть дуже суттєво.

У зв’язку з цим на практиці виникає питання, яку суму ПДВ підприємство має право включити до складу податкового кредиту:

– суму, яка розрахована з митної вартості та фактично сплачена митному органу;

– лише частину сплаченої суми ПДВ, яка відповідає фактурній вартості товару?

Проблема, як завжди, пов’язана з не зовсім чіткими формулюваннями положень ПКУ.

Так, порядок визначення бази оподаткування для товарів, які ввозяться на митну територію України, встановлено ст. 190 ПКУ. Відповідно до п. 190.1 ПКУ базою оподаткування для товарів, що ввозяться на митну територію України, є договірна (контрактна) вартість, але не нижче митної вартості цих товарів, визначеної відповідно до р. III МКУ, з урахуванням мита та акцизного податку, що підлягають сплаті і включаються до ціни товарів.

Тобто у разі якщо договірна вартість більша за митну, базою оподаткування є договірна вартість. У разі ж якщо договірна вартість менше митної, база оподаткування визначається виходячи з митної вартості.

Таким чином, при визначенні бази оподаткування при імпорті товарів враховується більша з вартостей: договірна або митна.

Що ж стосується податкового кредиту, то тут діють свої норми.

Так, відповідно до пп. «а» п. 198.1 ПКУ у разі здійснення операцій з придбання або виготовлення товарів (у тому числі в разі їх ввезення на митну територію України) виникає право на віднесення сум податку до податкового кредиту.

При цьому податковий кредит звітного періоду, відповідно до п. 198.3 ПКУ, визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг, але не вище рівня звичайних цін, визначених відповідно до ст. 39 цього Кодексу, та складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою п. 193.1 ПКУ, протягом такого звітного періоду.

Буквально норми ПКУ вимагають розрахунку податкового кредиту виходячи з договірної ціни. При цьому, якщо договірна ціна вища за звичайну, податковий кредит розраховується виходячи зі звичайної ціни.

Отже, податковий кредит, на відміну від бази оподаткування у разі імпорту товарів, нібито визначається виходячи з найменшої вартості: договірної або звичайної. І навіть у випадку, якщо звичайною ціною вважати митну вартість, податковий кредит повинен визначатись на основі договірної вартості, яка буде нижче за митну вартість.

Чи означає це, що платник податку не має права включити до складу податкового кредиту всю суму ПДВ, яка сплачена виходячи з митної вартості?

На нашу думку, податковий кредит також повинен визначатись виходячи з митної вартості товару, а не з договірної. Така позиція базується на таких міркуваннях.

Відповідно до п. 198.2 ПКУ для операцій із ввезення на митну територію України товарів датою виникнення права на віднесення сум податку до податкового кредиту є дата сплати податку за податковими зобов'язаннями згідно з п. 187.8 ПКУ. При цьому у разі ввезення товарів на митну територію України, відповідно до п. 201.12 ПКУ, документом, що посвідчує право на віднесення сум податку до податкового кредиту, вважається митна декларація, оформлена відповідно до вимог законодавства, яка підтверджує сплату податку.

Не відносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв'язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені митними деклараціями (п. 198.6 ПКУ).

Отже, право на податковий кредит при імпорті товарів виникає за наявності ВМД, оформленої відповідно до законодавства, та сплати податкових зобов’язань з ПДВ за такою ВМД. Саме ВМД підтверджує як суму податку, так і факт її сплати. А тому вказана у ВМД сума податку може бути включена до податкового кредиту.

Таку ж позицію займає і ДПСУ. Зокрема, в консультації з Єдиної бази податкових знань вказано, що, враховуючи те, що сума ПДВ, яка сплачується на митниці при імпорті товарів, визначається виходячи із їх митної вартості, платник податку має право віднести до податкового кредиту суми ПДВ, сплачені у зв'язку з імпортом товарів, основних фондів виходячи з їх митної вартості.

І навіть для випадків, якщо в подальшому відбувається коригування митної вартості в сторону її збільшення, що призводить до необхідності додаткової сплати ПДВ, податківці погоджуються з тим, що платник податку може віднести до податкового кредиту всю суму сплаченого ПДВ виходячи із збільшеної митної вартості товару (лист ДПСУ від 30.11.2011 р. № 6445/6/15-3415-26).

Підсумовуючи вищевикладене, вважаємо, що на сьогодні достатньо підстав для включення до складу податкового кредиту суми ПДВ, яка підтверджена ВМД і розрахована виходячи з митної вартості, навіть якщо така митна вартість перевищує договірну вартість імпортованого товару.

Олексій Остапенко
аудитор
АГ "Гарантия-Аудит"

Дата підготовки 28.05.2013


По материалам: ЛИГА:ЗАКОН
Просмотров: 676 | Добавил: Сентябрь | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Вход на сайт
Поиск
Календарь
«  Июнь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Погода
Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Цены на топливо
Статистика

Архив записей
Rambler's Top100
Copyright MyCorp © 2024 |