Пятница, 29.03.2024, 09:12
Приветствую Вас Гость

Торгово - промышленный портал

 "Промтехснаб"

Главная » 2013 » Февраль » 3 » Нова процедура банкрутства допоможе повернути вкладені кошти
20:28
Нова процедура банкрутства допоможе повернути вкладені кошти

Таке явище в українській економіці, як банкрутство ‒ доволі поширене, і як не дивно найменш врегульоване. Однак, так було до 19 січня 2013 – до тих пір, коли законної сили набрала нова редакція Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» №4212-VI. Принаймні так заявляють творці Закону.
Попри велику кількість різноманітних строків, визначень, процедур, Закон містить нові, покращені гарантії для тих українців, які стали заручниками виконання судового рішення. Для людей, які були учасниками судового процесу в таких справах не є секретом, що винесення рішення про стягнення боргу – ще не гарантія його виконання.
Як було до Закону
Річ у тім, що відповідно до Закону України «Про виконавче провадження», реалізацію рішення про стягнення заборгованості здійснює державна виконавча служба. Процедура стягнення з боржника заборгованості, виглядає наступним чином: суд, розглянувши позовну заяву та матеріали справи, виносить рішення про стягнення заборгованості, після чого державний виконавець відкриває виконавче провадження (якщо строки на апеляційне оскарження минули).
Однак, з огляду на перевантаженість роботи державних виконавців та строки проведення виконавчого провадження часто трапляється так, що рішення суду залишається на папері.
Шляхів уникнення сплати заборгованостей боржниками за період виконавчого провадження є кілька, та найпопулярніший – відчуження майна третій особі. Після чого державні виконавці, які змушені в строки визначені законом стягнути кошти бачать, що стягувати ні з чого повертають виконавчий документ стягувачу без виконання у зв’язку із відсутністю майна.
Така процедура існує й надалі, однак зі вступом в життя нового Закону № 4212-VI, для захисту прав кредиторів збільшили повноваження арбітражних повірених, які покликані стати останньою ланкою в реалізації права кредитора на його майно.
Нові старі арбітражні керуючі
Основна частина змін в Законі торкнулася арбітражних керуючих, надаючи їм законодавчого визначення та чіткі права і обов’язки.
Отже арбітражний керуючий – це фізична особа, яка призначена господарським судом в установленому порядку в справі про банкрутство, як розпорядник майна. Крім цього, зміни торкнулися й вимог та призначення на посаду арбітражного керуючого. Також створено Єдиний реєстр арбітражних керуючих, які від тепер матимуть спеціальне посвідчення державного зразка, що унеможливить доступ до цієї діяльності шарлатанів.
Важелі впливу
Як ми вже згадували часто-густо трапляється так, що боржник відчужує майно третім особам – штучно створюючи себе банкрутом. Однак, зі вступом нової редакції Закону арбітражним керуючим надається достатньо повноважень, аби притягнути до кримінальної чи адміністративної відповідальності за «штучно» створене банкрутство.
Арбітражний керуючий виявивши такі угоди, на етапі розпорядження майном чи ліквідації, може подати в суд заяву про визнання вказаних договорів недійсними. А відповідно до норм цивільного законодавства: визнання угод недійсними тягне за собою обов’язок боржника повернути все по попередній угоді.
Після того як суд визнає угоду про відчуження майна недійсною, і таким чином буде встановлено факт фіктивного банкрутства, арбітражний керуючий проводить оцінку такого майна і реалізує його на торгах. Як наслідок всі борги йдуть на задоволення вимог позичальників.
Nota bene
Право на подачу заяви про порушення справи про банкрутство виникає за таких умов:
1) необхідно, щоб розмір заборгованості був не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітних плат.
2) термін строку прострочки оплати боргу ‒ не менше трьох місяців після відкриття виконавчого провадження.
Лесик Андрій
Просмотров: 549 | Добавил: Сентябрь | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Вход на сайт
Поиск
Календарь
«  Февраль 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Погода
Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Цены на топливо
Статистика

Архив записей
Rambler's Top100
Copyright MyCorp © 2024 |